Kies uw plaats

Voor de exacte samenstelling van de leesmap in uw regio dient u eerst uw postcode in te voeren »

Leesmap weer in beeld

Digitale media wordt steeds populairder in Nederland en dit gaat ten koste van traditionele media zoals kranten en tijdschriften.

Digitale media wordt steeds populairder in Nederland en dit gaat ten koste van traditionele media zoals kranten en tijdschriften. De economische crisis zorgt er daarnaast voor dat steeds meer mensen bezuinigen op krant- en tijdschriftabonnementen. Uit cijfers van Leesmap.nl blijkt echter dat een abonnement op de leesmap juist weer populairder wordt.


De traditionele media hebben het zwaar. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat mensen steeds meer gebruik maken van het media-aanbod op het internet zoals digitale kranten. 
Uit een ander CBS onderzoek van maart dit jaar blijkt ook dat Nederlanders zich steeds 
meer zorgen maken over de crisis en de helft van de Nederlanders gaat daarom bezuinigen. 
Van deze mensen bezuinigt 45% op abonnementen en lidmaatschappen. 

“In 2008 gebruikte iets meer dan de helft van de internetters internet om naar de radio te luisteren en/of om naar de televisie te kijken. Iets minder dan de helft las of downloadde kranten. Het mediagebruik via internet gaat ten koste van de traditionele verschijningsvormen van media zoals papieren kranten.“ Bron CBS.

Opkomst van de leesmap

De leesmap lijkt echter te profiteren van de situatie. Het bezoekerspercentage van 
Leesmap.nl is in 2009 bijna 40% hoger dan het bezoekerspercentage in dezelfde periode in 
2008. “Waarschijnlijk zeggen mensen hun ‘dure’ tijdschriftabonnementen op en kopen ze minder bladen in de winkel. In plaats daarvan kiezen ze voor een voordelige leesmap”, zegt Gert Bakker van Leesmap.nl.

Betaalbare luxe

De Telegraaf plaatste eind maart een artikel met de titel: ‘Vrouw kiest betaalbare luxe in 
Crisistijd’. Vrouwen kopen bijvoorbeeld meer lippenstift, een kleine luxe vergeleken met dure kleding of plastische chirurgie. Een abonnement op de leesmap lijkt ook in de categorie betaalbare luxe te vallen. Elke week een leesmap met tijdschriften op de deurmat. Dit kunnen nieuwe bladen zijn of tijdschriften van minimaal een week oud. Immers, de prijs van de leesmap is afhankelijk van de ‘ouderdom’ van de tijdschriften, hoe ouder hoe goedkoper.

Over Leesmap.nl

Leesmap.nl is de abonneersite van de gezamenlijke leesmappen in Nederland. Voor meer 
informatie zie de website: http://www.leesmap.nl